1951 Helmuth Ingvorsen |
|
Da Jannik Augsburgs datter Gitte giftede sig med den unge Helmut Ingvorsen, var han godt i gang med en lovende karriere som kemiingeniør. Allerede i barndommen var Helmuth interesseret i fysik og kemi, og hjemme hos sig selv havde han et lille laboratorium. Så det var helt naturligt, at han efter endt realeksamen startede på en uddannelse som kemiingeniør.
Helmuth Ingvorsen blev født den 20. september 1920 på Sct. Hans, hvor faderen var teknisk funktionær. Pudsigt nok er Ingvorsen kun den anden apoteker i Dom Apotekets historie, der er barnefødt i Roskilde. Den første var Jakob Bartholomæus, junior. Ingvorsens forældre var to år tidligere flyttet til Roskilde fra København. I sin studentertid på Polyteknisk Læreanstalt havde Ingvorsen samtidig et job i laboratoriet på Tuborg. Interessen for dette arbejde fik ham til at supplerede sit kemiingeniørstudie ved at læse organisk kemi på universitetet. I disse år var den organiske kemi i stigende grad er redskab for lægemiddelforskningen, hvor man tidligere især havde udvundet lægemidler af naturprodukter. Ny forskning førte til, at man kunne producere syntetisk fremstillede lægemidler. Svigerfaderen, Jannik Augsburg, opfordrede samtidig sin svigersøn til at supplere med en farmaceutisk embedseksamen, så han senere kunne overtage Dom Apoteket. I starten afslog Ingvorsen, da han nødig ville fastlåses som apoteker Roskilde. Men i slutningen af 1940-erne gik han med på ideen. Da var Jannik Augsburg afgået ved døden i 1948, og i 1951 var Ingvorsen færdiguddannet med farmaceutisk embedseksamen. De mellemliggende år var apoteket blevet bestyret af cand. pharm. Meta Kirstine Thomsen.
Kort efter - i december 1951 - overtog Ingvorsen privilegiet til Dom Apoteket, og året efter købte han ejendommen Algade 8 af dødsboet. I 1948 var der kommet en ny lov, der gjorde apotekernes muligheder for udfoldelse mere begrænsede, men samtidig mere overskuelige og regelbundne. Ingvorsen befandt sig derfor i en situation, hvor han savnede noget andet og mere at rive i end den egentlige apoteksvirksomhed. Så i apotekets bagbygning begyndte han at eksperimentere med plastic: Og her - i Dom Apotekets gård - blev verdensfirmaet Nunc skabt! Nunc er det latinske ord for nu. Aktieselskabet Nunc stiftedes d. 17. marts 1953. Ingvorsen havde forudset, at plastic havde en stor fremtid som emballage i den medicinske verden. Hidtil var langt de fleste lægemidler solgt i papæsker. Nu skulle de sælges i plastæsker. Men begyndelsen var alligevel svær. Ingvorsen sendte et salgsbrev ud til landets dengang 350 apoteker, men selv om man - som noget aldeles nyt - kunne tilbyde silketryk på plastæskerne, tog det lang rid at sælge de første 10.000 æsker. Fra de trange forhold i gården flyttede Nunc til det gamle Kamstrup Mejeri, der blev indrettet til produktion. En yderligere udvidelse skete i 1965, og 1970 indviede man Nuncatom - et anlæg, der ved hjælp af gammastråler fra radioaktivt kobolt steriliserede en stor del af de varer, der produceredes på fabrikken. Nunc ekspanderede i Vesttyskland, og i 1977 kom Tecknunc, der var et handelsfirma, der formidlede moderfirmaets produkter. I 1972 havde Nunc sluttet sig sammen med en stor engelsk industri- og finansieringsgruppe, Thomas Tilling, der senere blev overtaget af der multinationale BTR med hovedsæde i London. Det blev til firmaet Intermed, hvor Helmuth Ingvorsen sad som administrerende direktør frem til 1987.
De sidste år drev Helmuth Ingvorsen det rene Roskilde-firma Wellfair, der beskæftigede sig med forskellige specialiteter inden for laboratorieverdenen. Men på intet tidspunkt gik Ingvorsens driftighed i Nunc ud over Dom Apoteket. Han ombyggede og udvidede det i flere omgange, mest radikalt i 1976. Helmuth Ingvorsen besad endvidere i sin apotekertid adskillige bestyrelsesposter. BI. a. var han næstformand for bestyrelsen i Roskilde Bank samt bestyrelsesmedlem i det nu lukkede Privathospital i Borup.
Ingvorsen valgte i 1992 at pensionere sig selv efter 41 år i sadlen som apoteker på Dom Apoteket. Han døde i 1996. Ny ejer blev Paul Bundgaard.