1074

 

Domskolen nævnes første gang. Den har nok været placeret i den fløj, der var bygget til frådstenskirken, hvor kannikkerne boede.

   Kong Harald Hen lader slå mønt i Roskilde og gør det gennem hele sin regeringstid.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vindinge præbende eller kannikkedømme  i Tune herred oprettes. Det er et af de næstældste 7 præbender. Godset er fordelt på 5 herreder, mest i Sømme og Tune.
Vandløse præbende i Tune herred oprettes samtidig. Det er dermed også et af de næstældste 7 præbender. Godset er fordelt på 6 herreder, oprindeligt i Sokkelund men til slut mest i Bjæverskov herred (hvorfor det til slut også af og til kaldes Bjæverskov præbende).
Hersted præbende i Tune herred er også et af de gamle 7 præbender. Godset er fordelt på 7 herreder, mest i Tune og Stevns herreder.
Hastrup præbende i Volborg herred er også blandt de gamle 7. Præbendet hed oprindeligt Vesby (efter småbyen Visby i Vindinge Sogn. Her ejede præbendet også Lillevang). Godset er fordelt på 6 herreder, mest i Volborg. Visby blev afbrændt under svenskekrigene 1658 og forsvandt helt.
Endelig er Dalby præbende i Horns herred blandt de gamle 7. Godset er fordelt på 5 herreder, mest i Horns.
De sidste 2 af de 7 præbender, som stammer fra Svend Nordmands tid er Klippestrup, som senere også kaldes Strø, og Glostrup, som oprindelig hed Tørslev.

Forrige år    Næste    Kort  Register  Tidstavle