1135              Eskilds klostre

 

Peder Bodilsen

Biskop Eskild

Skovkloster

Herlufsholm

Gård i Støden

Danske klostre

 

                                                        

Sammen med Peter Bodilsen grundlægger biskop Eskild 1135 det benediktinerkloster i Næstved, som siden bliver til Skovkloster (Herlufsholm), et af Sjællands rigeste klostre.

I det hele taget gør Eskild meget ud af at få munke fra reformbevægelserne til Danmark. I 1144 får han sin ven Bernhard af Clairvaux til at sende munke fra hans egen reformorden, cistercienserne ("de hvide brødre" efter farven på deres munkekutter), til Danmark. De grundlægger ved Herrisvad i Skåne Herredvad Kloster. Ved hjælp af munke herfra, grundlægger Eskild siden Esrum  klostre i Nordsjælland. Og munke herfra giver senere grundlæggere til Løgum og Vitskøl Klostre (grundlagt af kong  Valdemar 1158) i Jylland (hvorfra munke siden grundlægger de sidste cistercienserklostre i Jylland, bl.a. Øm Kloster), ligesom Absalon henter munke i Esrum til den reorganisering af sin fader Asser Rigs kloster i Sorø, som han får foretaget.

Men Eskild grundlagde ikke kun cistercienserklostre. Almindelige benediktinerklostre blev det også til. Som klosteret i Næstved, der senere blev til Skovkloster. Og Æbelholt i Nordsjælland.

Under det senere Herlufsholm - og dermed muligvis under forgængeren klosteret - hørte en gård i Støden i Roskilde. Den blev solgt fra til en bonde i 1677.